Днес отбелязваме Малка Богородица !

Българската Православна Църква днес отбелязва един от най-големите християнски празници - Рождество на Пресвета Богородица!
Да отворим сърцата си за всичко добро и красиво, нека любовта и обичта ни съпътстват и нека Богородица ни закриля и бди над всички нас! АМИН!
На днешния ден християните празнуват раждането на Божията майка - Пресвета Дева Мария. Празникът се нарича още и Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.Това е третият празник в чест на Божията майка, посветен на нейното рождество. Денят се празнува предимно от жените – да са здрави и да раждат леко. Сутринта стопанките месят голяма пита -"Богородичен хляб", от който раздават по залче на всеки от семейството, а едно оставят за къщата.
Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.
На този ден се спазват забрани за различни женски домашни занятия: предене, шиене, тъкане, за чиято покровителка се смята Богородица.
Между двете Богородици се присаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти. Правят се събори и обречени курбани, особено за здравето на децата.