ДАЛЕЧ ОТ АФРИКА!

     На 02 юни от 18.00ч в Център за Съвременно Изкуство и Библиотека в Бургас се открива фотоизложбата “ДАЛЕЧ ОТ АФРИКА” на театралната режисьорка ЕЛЕНА ПАНАЙОТОВА (вдъхновение точно работата си в Африка за филм "Майка”)  и професионалния фотограф АТАНАС КЪНЕВ.
    Изложбата преди дни получи награда "Пловдив" за принос в културата на града в категория "фотография”!  Официалното откриване ще започне на 2 юни със специалното участие на бургаската хореографка ПЕТЯ СТОЙКОВА и сдружение “ТАНЦ БГ” в двора на центъра. На 03 юни от 10.30 часа ще се проведе ателие „Улична фотография“ за младежи  с носителя на множество награди фотограф Атанас Кънев - вход свободен. На 20 юни от 18.00 часа гала закриване и лекция “Приложен театър от България до Кения” на Елена Панайотова, последвана от разговор с авторите. Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017).
     В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. Фототворбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна. Проектът е финансиран от НФ Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“. Събитието е подкрепено от Община Бургас.